Home
Mijn Verhaal
Verliezen
Verliezen 2006-2018
Slechte vluchten
Invloed inversie
Divisiespel
Duivenweer
Verantwoording
Fotoalbum



 Goed-slechtduivenweer 

Wat is goedduivenweer? 

Op de allereerste vlucht van de jonge duiven op 8 juli  2018 hadden we goedduivenweer. Sommige CC’s speelden Duffel. Andere Tessenderlo. Hoe was het weer? Ik weet het niet meer. Hoe kan ik dan beweren dat het goedduivenweer was? Om de simpele reden dat alle vluchten in de hele afdeling zeer goed verliepen, Zowel bij de oude als bij de jonge duiven. Bij de oude duiven duurden de vluchten van 5 tot 8 minuten. Bij de jonge duiven duurden de vluchten van 6 tot 14 minuten. Je hebt goedduivenweer als een vluchten goed verloopt. 

Wat is slechtduivenweer? 

Op 21 juli 2018 hadden we slechtduivenweer. We speelden Quévy. Hoe was het weer? Ik weet het niet meer. Hoe kan ik dan beweren dat het slechtduivenweer was? Om de simpele reden dat de vluchten slecht verliepen. Ten minste bij de jonge duiven. Bij de oude duiven ging het goed. Daar duurden de vluchten slechts 13 tot 25 minuten. Bij de jonge duiven was het een ander verhaal. Er waren maar 3 CC’s waar de vlucht korter duurde dan een half uur. Er waren 7 CC’s waar de vlucht langer duurde dan een half uur. Bij 3 zelfs langer dan een uur, waarvan een met een duur van 76 minuten. 

We hadden ook slechtduivenweer in 2017 toen de vlucht Duffel in de CC Uden 12 uur en 2 minuten duurde. Eén vereniging had ’s avonds nog 30 duiven te kort op de uitslag. De vlucht duurde bij de oude duiven maar een kwartier. Wat in elk geval slechtduivenweer is, is op onderstaande afbeelding te zien.

 

 

Wat goedduivenweer is, is moeilijk nauwkeurig te omschrijven.

Goedduivenweer is in elk geval niet het weer dat we in 2018 lange tijd tijdens het begin van de jongeduivenvluchten gehad hebben. Met uitzondering van de eerste vlucht was het weer dat we in 2018 tijdens het begin van de jongeduivenvluchten gehad hebben slechtduivenweer: Warm. Onbewolkt. Nauwelijks wind. De wind die er was kwam uit het oosten. Bij dit soort weer blijkt steeds weer dat de vluchten voor jonge duiven slecht verlopen.

Mijn belangrijkste reden om deze website te beginnen is dit met feiten duidelijk te maken.

Goedduivenweer is: matige temperatuur, zwakke tot matige wind vanuit het (zuid) westen, liefst licht tot matig bewolkt, geen regen. Zo nu en dan een buitje mag wel. Bij dit soort weer is inversie uitgesloten. Het koelt ’s nachts niet zo sterk af en de wind zorgt er voor dat er geen twee duidelijke luchtlagen kunnen ontstaan. 

Op koningsdag 2019 hadden we goedduivenweer. In onze vereniging “de Suizende Vleugels” in Volkel hadden maar 3 liefhebbers ingekorfd. Waarschijnlijk in verband met de slechte weersvoorspellingen. Regen in de morgen, later opklaringen met wat zon en later weer regen. Omdat de weersvooruitzichten niet goed waren heb ik mijn duiven thuis gehouden. Er zou misschien wel een periode zijn met redelijk duivenweer, maar wat zou er gebeuren met de duiven die nog niet thuis waren als het later op de dag weer zou gaan regenen? Onstabiel weer met depressies blijkt moeilijk te voorspellen. Op koningsdag was het weer anders dan voorspeld. De regen hield veel sneller op dan verwacht en de rest van de dag was het weer zodanig dat de duiven best thuis hadden kunnen komen. Sterker nog. De liefhebbers die wel ingekorfd hadden, hebben bijna al hun duiven geklokt. Dat gold in elk geval voor de Eendracht in Veghel. Dat kun je zien op de uitslagen van Compuclub. Als je snel je gegevens doorgeeft aan Compuclub wordt met die gegevens al een voorlopige uitslag gemaakt. Bijna alle liefhebbers van de Eendracht hadden zo ongeveer alle duiven thuis en in de prijzen. Dat veranderde later natuurlijk toen de overige data binnen kwamen. In een kwartier tijd waren alle prijzen verdiend.

Hoe was het weer? Vroeg in de ochtend zwaar bewolkt. Later wisselend bewolkt, een stevige zuidwestenwind. De eerste duiven maakte een snelheid van boven de 100 km. per uur. Prima duivenweer. 

Goedduivenweer in beeld. 

Op een dag liep ik naar mijn auto. Toen ik mijn auto naderde zag ik een vreemd beeld in de achterruit. Hollandse luchten weerspiegelden zich in de achterruit. Wat ik onder zeer goedduivenweer versta, was zichtbaar in de achterruit van mijn auto. Ik wilde dit beeld vastleggen, maar had geen camera of smartphone bij me. Ik was bij de voorzitter van de Vredesduif in Sint Oedenrode geweest. Ik ging terug en vroeg hem of ik een foto mocht maken met zijn smartphone. Dat mocht en ik maakte een foto van de Hollandse wolken die zich in mijn auto leken te bevinden. Ik vroeg Harrie of hij de foto naar mijn emailadres zou willen sturen. Dat lukte niet en daarom stuurde hij de foto via de duivenapp naar mij toe. Dat betekende wel dat alle leden van de duivenapp een foto kregen van mijn auto met de wolken in de achterruit. Ik snap dat niemand begreep waarom men die foto ontving. Ik heb die foto gemaakt, omdat in de achterruit te zien was wat ik ideaal duivenweer vind. 

Hieronder zie je beeldend uitgedrukt wat ik versta onder goedduivenweer en slechtduivenweer. De foto waar ik naar verwees is verwerkt in de collage.

 

 

Aan de linkerkant van de foto zie je de omstandigheden waaronder wat mij betreft de duiven zonder twijfel gelost mogen worden. Hollandse luchten met witte wolken. Aan de rechterkant van de foto zie je de omstandigheden waaronder wat mij betreft de duiven niet gelost mogen worden. Op foto 1 en 3 rechts zwaar bewolkt weer met een grote kans op regen. Bij foto 1 rechts is er enige twijfel. Er zijn open plekken in de bewolking. Als het droog blijft zal een vlucht goed verlopen. De wolken zijn wel dreigend. Als het langdurig gaat regenen zal de vlucht niet goed verlopen. 

Op foto 2 rechts lijkt het goedduivenweer, maar dat is het niet. In 2018 zijn bij dit soort weer de vluchten bewijsbaar slecht verlopen. Kijk de uitslagen er maar op na. Op de eerste jongeduivenvluchten hadden we dit soort weer en aan de hand van de uitslagen kun je nu nog zien dat de vluchten slecht verlopen zijn. Hoe het weer was op 8 juli 2018 toen de vluchten Duffel/Tessenderlo goed verliepen? Ik weet het niet. Ik weet wel dat je op de uitslagen nu nog kunt zien dat deze vluchten goed verliepen. Als er een commissie geweest was die vastgelegd had hoe de weersomstandigheden waren bij de diverse vluchten hadden we nu nog kunnen kijken naar de relatie tussen het weer en het verloop van de vlucht.

Ik heb in 2018 geen duiven ingekorfd op de eerste toer, omdat het slechtduivenweer niet over ging. Het was hoog zomer en het bleef hoog zomer. En dan is het slechtduivenweer. Ik had me voorgenomen mijn duiven vaak af te richten. Maar alleen bij goedduivenweer. Door het zomerse weer kwam het er niet echt van. Een paar keer dacht ik dat de omstandigheden goed waren en het ging ook goed. Tot ik dacht dat de omstandigheden weer redelijk waren. Dat bleek niet het geval te zijn. Resultaat: 6 duiven  kwijt. Ik wilde gebruik maken van de africhtingsvluchten van de afdeling. De omstandigheden waren goed, maar die konden later op de dag volgens de weermannen/vrouwen veranderen. Ik riskeerde het. Ik hoopte dat de weersverslechtering laat op de dag zou komen. Ik korfde mijn duiven in. Het weer veranderde eerder dan verwacht. Resultaat:7 kwijt. Ik had er nog 5 over. Hoewel de zomer maar aan bleef houden, begonnen de vluchten toch. Met de gebruikelijke grote verliezen. Gelukkig  ben ik pas op de tweede toer begonnen. Dat kon, want wonder boven wonder: het slechtduivenweer veranderde in   goedduivenweer. Rond 10 Augustus. Ruim een week voor de eerste vlucht van de natoer. Ik heb in een week nog 3 keer kunnen africhten. Ik korfde 11 duiven in op Asse Zellik van 19 Augustus. Hoe kom ik aan het getal 11? Er was een verloren duif teruggekomen en ik heb nog een verloren duif terug gehaald. Ik heb 4 late jongen gekweekt. Met de 5 vroege jongen die ik nog had, kon ik er dus elf inkorven. Alle 11 ingekorfde duiven kwamen op 19 augustus ( Asse Zellik )  dezelfde dag thuis. Ook op de tweede vlucht ( 26 augustus Isnes) kwamen alle 11 ingekorfde duiven dezelfde dag nog thuis. De derde vlucht ( Quievrain 1 september ) verliep wat minder gunstig. Ik raakte 2 duiven kwijt. Op de 6e vlucht (Morlincours 22 september) raakte ik nog een late jongen kwijt.  

Waarom beschrijf ik dit in principe weinig interessante verhaal over de prestaties van een duivenliefhebber met geen SPOOR van kampioen?  

Omdat het een heel duidelijk voorbeeld is van:  

-          Hoe vluchten verlopen bij slecht duivenweer. 

-          Hoe vluchten verlopen bij goed duivenweer.  

In het onderstaan overzicht is mijn situatie afgebeeld.

 

 Tijdens het lopende seizoen 2018 hoorde je collega’s wel eens vertellen dat men een of meerdere oude duiven kwijt was geraakt. Diverse keren werd melding gemaakt van het verlies van een van de beste duiven. Voor zover ik weet is er nooit onderzoek gedaan naar het verlies van de oude duiven. 

Zoals  al eerder beschreven. Ik heb de indruk dat er binnen de duivensport weinig behoefte is om te onderzoeken hoeveel verliezen er zijn. Het bracht mij op het idee in beeld te brengen hoeveel oude duiven ik in het seizoen 2108 zelf verloren ben. Het waren er nog best veel. 

Zie onderstaand overzicht. 

 Op de onderste regel staat met een cijfer aangegeven hoeveel prijzen de overgebleven duiven gespeeld hebben. 

Met de letter K is op de onderste regel aangegeven welke duiven ik kwijt geraakt ben. De letters K in het schema geven aan op welke vlucht ik de verschillende duiven kwijt ben geraakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Google